NAZAJ

trd oreh

frazem

kar je zahtevno, kdor je težko premagljiv

Zgled

Italijanščino je govoril tekoče pri sedmih letih, nemščino pri osmih in španščino pri devetih. Dejal je, da je bil zanj največji izziv svahilski jezik in pa da je bila tudi kitajščina kar trd oreh.

Če je kaj trd oreh, pomeni, da je zahtevno, težavno ali težko izvedljivo, zato od nas zahteva veliko napora in truda.Če je kdo trd oreh, pomeni, da ga je težko premagati ali prepričati v kaj.

Zgled

Da fant ni od muh in bo trd oreh za druge tekmovalce, kaže tudi eden od njegovih zadnjih dosežkov. Na sejmu Flora si je prisluži zmagovit naziv v mednarodnem tekmovanju bodočih vrtnarjev in cvetličarjev. Zelo rad ima vsakršne izzive, uživa v doseganju novega, nepoznanega in neodkritega, svoje znanje in mladostno zagnanost z velikim veseljem deli z drugimi ljudmi.

Če rečemo, da kdo stre trd oreh, poudarimo, da uspešno opravi težko nalogo.Frazem je pogost v besedilih o učenju.

Zgled

Da bi se lahko v slovenskem okolju izražala s slovensko besedo, se je tokrat prvič odločila za zimsko šolo slovenščine, ki jo v Centru za slovenščino kot drugi/tuji jezik Filozofske fakultete v Ljubljani organizirajo že devetič. V družbi več kot 40 tečajnikov, ki prihajajo iz 28 različnih držav, in v začetni skupini, poimenovani Rožnik (izpopolnjevalna ni nič drugega kot Triglav), preskakuje ovire, ki jih nastavlja zapletena, a lepo zveneča slovenščina. Zelo trd oreh so skloni, končnice, dvojina, spregatev, izgovorjava ..., ki jih bo poskušala streti v 14 dneh učenja v Ljubljani.

Tematika
Človek
Predmetnost in pojavnost
Značilna raba v besedilu

kdo/kaj je trd oreh (za koga)

Zgled

V ligi za prvaka imamo dve želji. Da bi bili trd oreh za vse tekmece in da bi si priigrali vsaj eno zmago.

tekmec, učenje česa ... je, predstavlja, se izkaže za ... trd oreh

streti trd oreh

Zgled

Učenje arabščine je trd oreh, priznava lektorica, slušatelji arabskega lektorata v dveh letih osvojijo osnove, vendar ji nekateri celo zatrjujejo, da so od arabščine odnesli več kot od kakega indoevropskega jezika v gimnaziji. 

Zgledi rabe
Zgled

»Enačbe z dvema neznankama so precej trd oreh,« sem mimogrede omenil.

Zgled

Šola bo pri tem toliko bolj učinkovita, kolikor bolje bo sodelovala z drugimi službami, starši, nevladnimi organizacijami in te z njo. Naraščanje nasilnega vedenja v šoli je trd oreh za mnoge šole.

Zgled

Določanje starosti kamnin se je zdelo tako trd oreh, da so se v nekem trenutku skorajda povsod po svetu vdali.

Zgled

Devica – Tudi danes se bo kopica ljudi zanašala na vas. Če temu ne boste kmalu naredili konca, se boste sesuli pod težo odgovornosti in bremen. Pri denarju boste po dolgem času le strli trd oreh, a kmalu lahko pričakujete naslednjega.

Zgled

Naslednji trd oreh bo preoblikovanje navade. /.../ Otrok, navajen preživljati prosti čas pred računalnikom, bo težko to opustil in bo to zahtevalo od njega kar nekaj energije.

Zgled

Otroška publika je najtrši oreh ter velik in najintuitivnejši kritik. Težko je pritegniti pozornost, saj pri njih velja le popolna iskrenost. Film si je ogledalo že veliko otrok in vse po vrsti je poleg ilustracije ter filmske naracije pritegnila glasbena rap izvedba. Številni niso poznali zgodbe o Petru Klepcu, risanka pa jih je spodbudila, da so jo prebrali v izvirniku. Navdušeni so tudi pedagogi in starši, ki v filmu vidijo nov in svež pristop k obravnavanju tematike nasilja med otroki, ki se s stoletji žal ni spremenila.

Zgled

Kdor govori, da je zmaga z 2 : 1 nizka, nima pojma o nogometu. Slovenija je bila trd oreh.

Zgled

Če ste zaposleni v podjetju in še niste končali šolanja, se boste morali posvetiti temu. To bo za marsikoga trd oreh, a kjer je volja, je tudi pot.