NAZAJ

tiščati glavo v pesek

tiščati glavo v pesek kot noj
skrivati glavo v pesek 
frazem

ne soočati se z neprijetnimi dejstvi, sprenevedati se

Zgled

Preprosto si pred resnico zatiskajo oči, sram jih je in tiščijo glavo v pesek, namesto da bi se začeli boriti /.../

Če tiščimo glavo v pesek, pomeni, da se ne soočamo z dejstvi, ki so za nas neprijetna, da si česa nočemo priznati, da se sprenevedamo ali da kaj zavestno zanemarimo.

Zgled

To je zdaj jasno, pa naj oblastniki še tako trdovratno tiščijo glavo v pesek. Ni pa jasno, zakaj jim je takšno sprenevedanje dovoljeno.

S frazemom izrazimo kritiko, ko se kdo noče soočiti z resnico ali dejstvi.

Zgled

Unicef meni, da je na svetu več kot polovica milijarde revnih otrok, ki se za preživetje bojujejo z dnevnim zaslužkom, manjšim od enega dolarja. Skrajni čas je, da nehamo tiščati glavo v pesek in si priznamo; otroci so najbolj občutljive in nedolžne žrtve revščine /.../

Tematika
Človek
Značilna raba v besedilu

kdo tišči glavo v pesek

Zgled

Na rastočo inflacijo in na to, da utegne brez ukrepanja prerasti v problem, so pred poletjem opozarjali mediji in neodvisni ekonomisti. Vlada in njeni svetovalci so tiščali glavo v pesek. Tako vsaj kažejo podatki, ki jih je minuli teden objavil Statistični urad.

Zgledi rabe
Zgled

Na plakatu, s katerim so vabili in še vabijo na protest, pa so med drugim zapisali: »Siti smo vladne kraje države, uničevanja naše družbe in okolja ter prikritega genocida nad slovenskim narodom. Predolgo smo tiščali glavo v pesek in se pretvarjali, da se vse to ne dogaja nam.«

Zgled

Zakaj so njihove šole smučanja toliko časa tiščale glavo v pesek, češ da nove smuči ne potrebujejo nobene nove tehnike, pa bodo razmislili sami.

Zgled

Sama sicer menim ravno obratno, na e-knjige je potrebno gledati kot na nov prodajni potencial, priložnost pridobitve novih bralcev, ne pa da se jih bojimo. So namreč realnost, tudi med slovenskimi bralci, in dlje ko bodo slovenski založniki tiščali glavo v pesek, slabši bo dolgoročni poslovni rezultat.

Zgled

Zdaj je čas, da vzamete stvar v svoje roke in se težav lotite lepo po vrsti. Najslabše je tiščati glavo v pesek.

Zgled

Tiščati glavo v pesek in govoriti, da ni povečane umrljivosti zaradi raka, ko v naselju devetnajstih hiš v enem letu umre sedem oseb, in reči, da se to ne dogaja meni, enostavno ne vzdrži.

Zgled

Tako kot pri vseh mučnih stvareh tudi tu velja, da bo bolelo najbolj, če bomo tiščali glavo v pesek in se ne bomo soočili z dejstvi, ki so v vsakem primeru neugodna /.../

Zgled

Še vedno sem trmasto tiščal glavo v pesek. Hotel sem verjeti, da je bilo vse res.

Zgled

Žal so vodstva večine naših podjetij otrpnila in brezciljno čakala, da bodo težave izginile same od sebe, podobno kot noj, ki tišči glavo v pesek in misli, da je nevarnost izginila.