NAZAJ

tiha voda

frazem

miren, molčeč, zadržan človek

Zgled

Sem tiha voda, raje počakam, dokler se stvari ne zgodijo in jih potem lahko povem naglas, da ne bi govoril prezgodaj, če slučajno kaj pade v vodo in potem izpadem čudno.

Če je kdo tiha voda, pomeni, da je miren, molčeč, zadržan in previden, lahko pa tudi nepričakovano ravna in nas preseneti.

Zgled

Inga je nekakšna tiha voda; oblikovalska slava je ne zanima, če to ni nujno. Celo želje, da bi svoje izdelke videla v muzejskih zbirkah na oddelkih brezčasnega oblikovanja, nima, temveč si želi, da pridejo v trgovine, da jih ljudje uporabljajo, da so del vsakdanjega toka življenja. Zdi se ji, da je zvezdništvo, ki je bilo doslej rezervirano zlasti za svet visoke mode, v zadnjih letih obilno pljusknilo tudi v dizajn in da se mediji preveč ukvarjajo z osebnostjo oblikovalcev in njihovimi življenji, namesto da bi pozornost posvečali njihovim izdelkom.

S frazemom lahko izrazimo nezaupanje do ljudi, ki so navzven sicer mirni in zadržani, vendar po našem mnenju kaj skrivajo ali so zmožni narediti tudi kaj presenetljivega, nepričakovanega, slabega.

Zgled

Če ne boste pozorni na to, kaj se dogaja v vaši okolici, se vam lahko zgodi, da boste zapravili ali izgubili kaj, kar boste kasneje težko nadomestili. Pri tem ne boste na škodi samo vi, ampak še nekdo, ki ga ne jemljete resno. Pa bi ga morali. Je namreč tiha voda in se vam bo ob prvi priložnosti maščeval. 

Tematika
Človek
Značilna raba v besedilu

kdo je tiha voda

Zgled

Darko se drži bolj zase, a ni napačen. Zelo je priden, ni se toliko izpostavljal kameram, veliko smo se pogovarjali. On je taka tiha voda. Je eden tistih, ki lahko neopazno iz ozadja preseneti.

Zgledi rabe
Zgled

RAK Ponos nima nič opraviti z vašim napredkom. Prej vam škoduje, četudi prvi trenutek pomislite, da vam daje moč in energijo. Mnogo bolje se odrežete takrat, ko ste tiha voda: brez napihovanja naredite nekaj, kar se vam ponuja v danem trenutku. Tedaj začutite izpolnitev: opravili ste svojo vlogo. Se v teh drobnih dogodkih skriva vaše poslanstvo? Življenje valuje, od gorečega doživljanja do hladnega opravljanja neke naloge. Ujemite dvig in spust.

Zgled

Dedek je bil bolj tiha voda. Navadno se je držal zase in veliko bral. Razen ob sobotah dopoldne, ko nam je dala oma vsakemu svojo krpo in nam dodelila lokacijo za leščenje. Takrat sva bila največja zaveznika in njena najbolj goreča sovražnika.