NAZAJ

španska vas

frazem

kar je neznano ali nejasno

Zgled

V tistem obdobju smo že pred olimpijskimi igrami dvakrat gostovali v Sarajevu in bili obakrat toplo sprejeti. Čeprav ljudje niso prav dosti vedeli o hokeju, pravila so bila za njih namreč španska vas, jim je bilo dogajanje na ledu zelo všeč. Po zmagi nad Italijo so nas navijači kar dve uri čakali pred dvorano, da bi nam osebno čestitali za uspeh.

Če je kaj komu ali za koga španska vas, pomeni, da o tem ne ve veliko, da se na to ne spozna ali da mu je to popolnoma neznano, nejasno.

Zgled

»Sploh ne vem, kaj bo z mojo fiziko,« je zastokala Špela in me tako prisilila, da sem jo začela spet poslušati. »Kontrolka bo čez dober teden, meni pa se niti sanja ne, o čem nam prfoks govori. Ta predmet je zame španska vas. Lani sem komaj zmazala skupaj za tisto dvojko.« V zadregi sem skomignila z rameni. Učenje mi ni nikoli povzročalo velikih težav. »Ne vem, kako naj ti svetujem,« sem rekla Špeli. 

Tematika
Predmetnost in pojavnost
Značilna raba v besedilu

kaj je španska vas komu/za koga

Zgled

Mar ni presenetljivo, da je bil Fermatov zadnji teorem dokazan šele pred nekaj leti? Mislim, da ga je dokazal neki angleški učitelj. Da, res je, spomnim se, da sem o tem bral. Matematike ne znam, zato je zame to španska vas. Mislim na trditev, ne na dokaz – dokaza ni. Mislim na samo idejo. Vsak lahko razume, kaj je praštevilo, ne? Vsekakor pa ni samo po sebi razumljivo, da mora biti vsako parno število vsota dveh praštevil.

Zgledi rabe
Zgled

S politiko je tako kot z vsem drugim: če zadeve nenehno ponavljaš, se jih dobro naučiš, saj star latinski pregovor pravi, da je ponavljanje mati učenosti. Z latinščino, ki je mnogim našim javnim delavcem španska vas, pa je tako, da niso mogli slišati teh pregovorov, ker jih ni nihče poučil.

Zgled

»Aha, sedaj pa vem, zakaj je pred časom neki anketar hotel vedeti, kdo je imel pri nas zadnji rojstni dan,« se je spomnila Marija. V studiu, kot rečejo majhni sobi s številnimi telefoni, so /…/ opravljale manjšo anketo in tudi gospa se jim je pridružila. Sicer ni delala z njimi, ker so računalniki zanjo španska vas, kot je rekla, in je ne zanimajo, vseeno pa je poslušala in sledila dogajanju.

Zgled

Besedila Vesele šole dopolnjujejo znanje, ki ga učenci pridobivate v šoli. Pripravljamo zanimive, zabavne teme pa tudi sodobne. In tukaj je ena od takih fizika; letos je namreč mednarodno leto fizike. Če vam je fizika še vedno »španska vas«, vas bo po prebranem prevzela, saj predstavljamo le snov, ki jo lahko sami preizkusimo doma v ne preveč zahtevnih poskusih.

Zgled

Bralec, moram ti povedati, da Rusi ne poznajo fraze španska vas, pač pa namesto nje uporabljajo izraz »kitajskaja gramota« (kitajska pisava).

Zgled

Če hočemo svoje blago prodati v tujino, mora Slovenija postati znana. Mora se vedeti, da Slovenci ne živimo po brlogih, da se ne lovimo po gozdovih z mitraljezi. Na svoji koži smo občutili, koliko poznajo Slovenijo in kakšno mnenje imajo o njej. Zdajle smo bili že tretjič v tej sezoni v Ameriki, in ko se pogovarjamo z ljudmi, ko se na žičnici peljemo z Američani, je Slovenija zanje španska vas. Slovenija, Slavonija, Slovaška, to pomešajo celo tisti, ki so doma tu naokrog. Tisti bolj od daleč mislijo, da smo, v najboljšem primeru, iz Pensilvanije. Slovenia, Pennsylvania, zveni podobno. In ko jim razložiš, od kod si, te čudno gledajo, kako to, da si sploh prišel v Ameriko, zakaj nisi s puško na fronti, zakaj imaš normalno obleko, kako to, da nisi oblečen kot tisti, ki živijo v brlogu …

Zgled

Resnično upamo, da si eden, ena redkih, ki so pristali v tej skupini. Drugače nam slabo kaže. Skrb za okolje je zate španska vas. Lahko bi ti priznali olajševalno okoliščino, da se niti ne zavedaš, kaj počneš, ko smetiš okolje s papirčki, plastenkami in čistili, pa je ne bomo. Dovolj si namreč že star(a), da bi lahko pomislil(a) na posledice.