NAZAJ

stisniti zobe

stiskati zobe
frazem

potrpeti v težkih okoliščinah

Zgled

Krive so bolečine v kolku, ki se pojavljajo že nekaj dni, zato so mi zdravniki priporočili malce počitka. Verjamem, da bom izpustil le trening ali dva, več pač ne. Treba bo stisniti zobe in nadaljevati z vadbo, saj sem v najpomembnejšem delu priprav.

Če stisnemo zobe, pomeni, da potrpimo v težkih okoliščinah, na primer ob bolečini ali naporu, oziroma da potrpežljivo, mirno in tiho prestajamo krivice, neprijetnosti ali težave, s katerimi se soočamo.

Zgled

Prst me še vedno boli. Zlasti takrat, ko vanj zadane žoga, vendar bom stisnil zobe in skušal po najboljših močeh pomagati moštvu. 

Frazem je pogost v besedilih o športu in v horoskopih.Ko govorimo o športu, s frazemom izrazimo prepričanje ali nasvet, da je ob bolečinah ali poškodbah treba potrpeti in nadaljevati z aktivnostjo. Če rečemo, naj kdo stisne zobe, opogumljamo in spodbujamo za vztrajanje v težkih okoliščinah. 

Zgled

Vodnar – Tokrat krepko stisnite zobe in raje naredite, kar od vas pričakuje okolica. 

Tematika
Človek
Značilna raba v besedilu

kdo stisne zobe

Zgled

Čeprav si je levo nogo poškodovala že pred sestavo z obročem, je nato stisnila zobe in kljub bolečinam tekmo opravila do konca.

treba je stisniti zobe

morati stisniti zobe

Zgled

Če bo imela cele dneve telefon v rokah, ne bo imela časa za učenje. Sedaj je treba stisniti zobe, presedeti za šolskimi knjigami kakšno uro na dan in izdelati razred.

Zgledi rabe
Zgled

Vse le ni tako lepo, če te tam na tridesetem ali kakšnem kilometru več napade običajna utrujenost in splošna izčrpanost, ki jo poznamo vsi maratonci. Takrat pogledaš malo naokoli, stisneš zobe in potrpiš. K premagovanju bolečin precej pripomorejo tudi številni glasni navijači, ki jih je bilo zagotovo več tisoč.

Zgled

Stala je na odru in pela množici ljudi, zdaj pa so jo nenadoma obkrožali sami pari. Kakršenkoli je že bil Gerryjev načrt, prisilil jo je, da je zbrala ves svoj pogum. Samo stisni zobe in potrpi, si je rekla.

Zgled

Nekaj dni bom počivala, nato pa stisnila zobe in bom ob pomoči protibolečinskih injekcij bržčas v Grčiji lahko nastopila.

Zgled

Zobozdravnik reče pacientu: Zdaj bo malo bolelo. Stisnite zobe in na široko odprite usta!

Zgled

Zraven postelje na stojalu sem v ambulanti opazila krvav madež z orodjem in v tistem trenutku sem morala stisniti zobe, pogoltniti slino in zdržati do konca, takšne so namreč razmere v Indiji.