NAZAJ

soliti pamet

frazem

vsiljevati svoje mnenje, znanje 

Zgled

Lahko je športniku soliti pamet, da se je treba posloviti na vrhuncu, toda v resnici je odločitev o tem zagotovo ena najtežjih v karieri. 

Če komu solimo pamet, pomeni, da vsiljujemo svoje mnenje ali znanje, ker menimo, da smo pametnejši, sposobnejši. S svojim početjem skušamo vplivati na mnenje in ravnanje drugih.

Zgled

Skupno sprejemanje odločitev terja več časa kot individualno. V organizacijah, kjer vlada vzajemno zaupanje in spoštovanje, traja zelo dolgo, preden ljudje odločitev sprejmejo, ker jo sprejemajo skupaj. Toda udejanjenje poteka zelo hitro in gladko. Ljudje drug drugemu zaupajo, da bodo opravili naloge. Ne skušajo drug drugemu soliti pamet.

S frazemom praviloma negativno vrednotimo delovanje ljudi, na katere se frazem nanaša.

Zgled

Nisem jezen, v oči mi je padla tvoja dvoličnost. Tukaj soliš pamet zdravnikom, češ da o etičnih vprašanjih niso najbolj kompetentni razsojati, medtem ko si sama v debatah o dekonstrukciji na tem blogu nakvasila brdo neslanosti o zadevah, o katerih več kot očitno nimaš pojma.

Tematika
Človek
Odnosi
Značilna raba v besedilu

kdo soli pamet komu

Zgled

Ne bi rad nikomur solil pamet in se delal pametnega /.../

Zgledi rabe
Zgled

Omenjate tudi obnovo rastlinjaka oziroma palmarija. Tega dela se nisem dotaknil, ker nisem želel soliti pameti stroki gradbene in restavratorske smeri. To je Vaša stroka.

Zgled

Ribi – Nekdo vam bo solil pamet in skušal vplivati na vaša trdna stališča. Brez občutka slabe vesti se mu takoj uprite.

Zgled

Če je nekdo režiser, je režiser, in do tega se je treba tako obnašati. Vsak naj dela svoje delo, ne pa da drugim soli pamet.

Zgled

Gospa naj ne soli pameti kmetom in naj se ne vtika v kmečko delo, ampak naj raje opravlja svoje delo, če ga zna. Tudi mi kmetje smo potrošniki in ne dobimo vsega po jusu!

Zgled

»Izjave so podcenjujoče in neresne do strokovnjakov, ki izražajo zaskrbljenost zaradi naraščanja cen hrane,« je dejal in dodal: »S podobnimi izjavami vlada le soli pamet potrošnikom, ne more nas namreč potolažiti.«