NAZAJ

Sizifovo delo

sizifovo delo
frazem

nesmiselno, brezuspešno delo

Zgled

Če napitek vsebuje veliko sladkorja, bo vaša vadba Sizifovo delo, ker boste kalorije, ki jih porabljate med njo, nadomeščali z novimi.

Če je kaj Sizifovo delo, pomeni, da je nesmiselno delo, saj ne prinaša uspeha, rezultatov oziroma koristi, čeprav ga opravljamo vztrajno, prizadevno in z veliko napora.

Zgled

Na seznamu stvari, ki jih morate napraviti, je gotovo nekaj takih, ki bi jih lahko napravili in hitro dosegli želeni cilj. Zakaj se vedno najprej lotevate največje in najtežje? Večina nas obupa že po nekaj dneh, saj nam sizifovo delo, ki ne prinaša takoj opaznih rezultatov, popolnoma uniči voljo do dela, tako da cilja samega sploh ne vidimo več. Težava je v tem, da si že na začetku zastavimo veliko prekratek rok, v katerem bi lahko dokončali neko delo, in ker ne dosežemo dovolj hitro želenih rezultatov, seveda odnehamo. Pri načrtovanju tega, kar lahko storimo v enem dnevu, navadno precenjujemo svoje zmožnosti, toda pri letnem načrtu so naša pričakovanja navadno veliko premajhna. Razdelite si veliki cilj na manjše kose in se ga lotevajte etapno; tako boste hitreje dosegali male, delne cilje in občutek zadovoljstva se bo prelevil v stalno dobro voljo.

Tematika
Dejavnost in bivanje
Značilna raba v besedilu

kaj je Sizifovo delo

Zgled

Skrb za čist avto pozimi je lahko pravcato Sizifovo delo. A vseeno velja poskrbeti vsaj za nekatere dele avtomobila. Katere in kako? Zimski meseci so za zunanjo lepoto avtomobilov prava nočna mora, saj umazanija s cestišč še tako čist in spoliran avto zamaže že po kakšni vožnji ali dveh čisto običajne vožnje. Tudi v obdobjih brez snega ali dežja stalno izmenjavanje temperatur pod in nad lediščem ter posipanje proti zmrzovanju povzroča, da se za vozečimi vozili dvigujejo v zrak mokri umazani delci. Ko se avto posuši, so šele povsem vidne posledice na pločevini, plastiki in steklenih površinah.

opravljati, zdeti se, izkazati se za ... Sizifovo delo

kot Sizifovo delo

Zgled

Tako kršitelji kot policisti, ki so jih zasačili, vedo, da opravljajo Sizifovo delo, kajti zgodbe o zaseženem orožju na meji so zanje tako vsakdanje kot jutranja kavica. 

Zgledi rabe
Zgled

V službi se vam bo na trenutke zdelo, da opravljate Sizifovo delo. Včasih je pač tako, da rezultati niso vidni takoj.

Zgled

Res je, brisanje prahu se zdi kot Sizifovo delo. Čeprav še tako natančno čistite z njim obložene površine, ne mine niti dan, ko so znova prekrite s sivim slojem.

Zgled

Voda vsepovsod, na dnu vsega mulj. Najteže je začeti. Vodo odstranjevati z vedri je zamudno, težko, skoraj Sizifovo delo. In tukaj se je še enkrat več pokazala dobra plat slovenskega prebivalstva. Solidarnost. Sploh pri ljudeh, ki jih preredko pohvalimo oziroma jim izrečemo zahvalo. Prostovoljni gasilci.

Zgled

Čeprav sem prejšnji dan do večera grabil in pometal in se mi je zdelo, da imam najlepše skrtačeno dvorišče na našem klancu, je bilo zjutraj, skratka, kot v kakšni štali. Ne vem, ali se je tisti zgodovinski možakar tudi kdaj ubadal z listjem in vetrovi in drevesi – meni se že zdi, da se je. Kajti kadar rečemo, da kdo počne kaj brezupnega in brez haska, takrat pravimo, da je to Sizifovo delo. In jeseni je takšnih opravil kar obilo!

Zgled

Prepričevanje prepričanih je čisto Sizifovo delo. To je torej vsako nesmiselno in naporno delo, pri katerem je že vnaprej jasno, da ne bo obrodilo sadov. Izvor: Sizif, v starogrški mitologiji kralj Korinta, je izblebetal Zevsove ljubezenske nakane in bil za kazen poslan v spodnji svet. Tam je moral težko skalo valiti navkreber, a se mu je vsakič tik pred vrhom zvalila v dolino.

Zgled

Če je posmrtno življenje, potem naše življenje ni nesmiselno Sizifovo delo, ki kar naprej poriva skalo na vrh gore; ko meni, da je že na vrhu, se mu skala zopet skotali v prepad in utrudljivo in nesmiselno delo se začne znova ...

Zgled

Kaj pa znameniti vršiški veter, ki čez ta preval vrtinči sneg z okoliških gora in ga prinaša na cesto, tako da je ta lahko skoraj v hipu zasuta? Ne bo tedaj pluženje ceste Sizifovo delo? »Veter je zaradi prelaza res močan, a tudi tega se da največkrat predvideti. Takrat pač ne bodo plužili. Ob vsaki vremenski spremembi bo treba znova na teren. /.../«

Zgled

Na Gorjancih je ponekod zapadlo že več kakor meter snega. Zimski delavci sicer plužijo in posipajo, a gre bolj za sizifovo delo, saj jim veter sproti nanaša sneg na prometnice.

Zgled

Nastale razmere ne vodijo nikamor, zato pač ni presenečenje, da nam je prišla na uho informacija, da ima /.../ bojda že vsega čez glavo in da zelo resno razmišlja o odhodu iz Murske Sobote. Sizifovo delo ga ne zanima, z mlini na veter se nima smisla boriti.

Zgled

Barbari so lani na ljubljanski osnovni šoli Ledina dodelili nalogo, da v skladu z navodili ministrstva vse knjige iz šolske knjižnice vnese v spletno bazo Cobiss. Zadnjih nekaj tednov se ji zdi, kot da opravlja sizifovo delo. Še preden je vnesla vse knjige, jih mora zdaj iz baze odstraniti. Poplava v šoli je namreč uničila več kot tisoč knjig iz šolske knjižnice.

Zgled

Če se v svojem življenju ne ukvarjate s stvarmi, ki jih čutite, se ne dogaja nič. Opravljate nekaj, kar bi lahko poimenovali po zgodovinskem junaku Sizifu – sizifovo delo. Delo, ki ne ustvarja rezultata. Zato se ustavite. Ohladite se. Vdihnite hladen nočni zrak. Umirite svoje strasti in misli. Ugasnite zahteve do sebe in drugih.

Zgled

Razvoj vsakega programa se zaradi tega na določeni stopnji spremeni v eno samo odpravljanje napak, brez kakršnegakoli pravega napredka. V skrajnem primeru se lahko začne program celo slabšati, recimo delovati čedalje počasneje ali nezanesljiveje. Spretni tržniki ga lahko sicer še vedno prodajajo, vsaj nekaj časa, a razvoj takega programa je iz vsakega drugega pogleda zgolj zapravljanje časa. Nekakšno Sizifovo delo, pri katerem kupci plačujejo nesmiselno rinjenje kamna na vrh hriba.