NAZAJ

sekira pade v med

frazem

nepričakovano se kaj posreči

Zgled

Ko končno odkrijeta prostorno stanovanje po nenavadno ugodni ceni, sta prepričana, da jima je sekira padla v med.

Če komu sekira pade v med, pomeni, da se mu nepričakovano zgodi kaj pozitivnega, da se mu kaj posreči, to pa vpliva tudi na izboljšanje njegovega življenja, življenjskih razmer.

Zgled

Razumela je, da se ti takšna priložnost ponudi samo enkrat v življenju, hkrati pa je bila seveda še kako vesela, da mi je sekira padla v med in bo zdaj najino skupno življenje še lepše.

Tematika
Dejavnost in bivanje
Značilna raba v besedilu

sekira pade v med komu

Zgled

Njim je sekira padla v med, saj so nekateri hitro po zaključku študija svojo prvo zaposlitev našli v eni od največjih bank pri nas.

Zgledi rabe
Zgled

Zdaj veš, zakaj pravijo: »Brez potu ni medu!« »marljiv kot čebela« in »len kot trot«. Zakaj pa komu, kadar ima srečo, rečemo, da mu je sekira padla v med?

Zgled

Domače čebele so že davno vzgojili iz medonosnih vrst divjih čebel. Naši predniki so nabirali njihov med v gozdovih. S sekirico so preizkušali, katero drevo je votlo, kajti v duplih so se pogosto naselile čebele. Zgodilo se je, da se je tenak les votlega drevesa pri tem vdal in sekirica je dobesedno padla med satovje. Še danes pravimo, če se komu nasmehne sreča, da mu je sekira padla v med.

Zgled

Velikokrat smo prišli v trdnjavo in neko nedeljo smo bili prepozni. Ko smo odhajali, so bila vrata že zaprta. Poiskali smo oskrbnika, da nam je odklenil in spotoma nam je povedal, da iščejo novega, ker on odhaja v pokoj. Edija že od nekdaj zanima zgodovina, z ostarelim oskrbnikom sta se zaklepetala in tako je postal oskrbnik trdnjave. Lepo službo je dobil in kasneje je še velikokrat dejal, da mu je takrat »sekira padla v med« /.../

Zgled

Malemu prvoligašu iz predmestja španske prestolnice je, kot kaže, sekira padla v med, saj se zanj zanima nihče drug kot najbogatejši človek na svetu.