NAZAJ

sedeti na dveh stolih

frazem

poskušati imeti korist pri dveh osebah ali zadevah

Zgled

V ljubezni boste razpeti med dvema osebama. Odločite se samo za eno, saj je nevarno istočasno sedeti na dveh stolih.

Če sedimo na dveh stolih, pomeni, da poskušamo istočasno imeti korist pri dveh osebah ali zadevah, ki se med seboj praviloma izključujeta ali sta si v nasprotju.

Zgled

Ste oseba, ki je v svojem bistvu zelo čustvena, senzitivna in občutljiva. Ste pa tudi neodločni in sami ne veste, kako bi se odločili. Enkrat imate radi enega in drugič drugega, toda kdor sedi na dveh stolih, je v nevarnosti, da ostane brez obeh, in potem je še več težav. 

S frazemom pogosto opozorimo na nevarnost, ki ga tako vedenje lahko povzroči, ali na negativne posledice takega ravnanja. Če rečemo, naj kdo ne sedi na dveh stolih, svetujemo, naj ne omahuje in naj se odloči za eno možnost. 

Zgled

Zberite pogum in končno opravite s svojo preteklostjo. Naredite nov korak v prihodnost, predvsem pa ne sedite na dveh stolih, ker se vam lahko zgodi, da boste ostali za kar nekaj časa povsem sami.

Tematika
Človek
Značilna raba v besedilu

kdo sedi na dveh stolih

Zgled

Med bistvenimi pomanjkljivosti spornega zakona pa so poudarili, da ni poskrbljeno za ločitev javnega in zasebnega zdravstva, saj številni zdravniki sedijo na dveh stolih, tako da popoldne opravljajo dejavnost v lastnih ali tujih zasebnih ordinacijah, dopoldne pa so javni uslužbenci.

Zgledi rabe
Zgled

Tako kot strelec tudi vodnar vselej išče avanture. Takoj ko mu v zvezi postane dolgočasno, si omisli vzporedno razmerje in sedi na dveh stolih, dokler se ga ne odkrije. Ker rojeni v tem znaku spretno lažejo ter manipulirajo, tako lahko živijo leta, partnerju pa se o njihovem dvojnem življenju sploh ne sanja.

Zgled

Domače okolje vsekakor koristi vašemu zdravju, prav tako pa to lahko mnogo prispeva k boljšemu odnosu z vašim partnerjem. Naj bo vaše vodilo prava beseda ob pravem trenutku. Če boste še naprej poskušali sedeti na dveh stolih, se vam lahko zgodi, da boste padli vmes.

Zgled

Pred novo širitvijo odkriva Evropa eno svojih največjih hib: nemoč, da se dogovori o enotni zunanji politiki in sama poišče svoje stališče do mednarodnega dogajanja. Dokler je razdeljena, kot je, ne more odločilno vplivati na dogajanje v svetu. V ozadju te nemoči je sebičnost članic, ki sedijo na dveh stolih. Po eni strani hočejo biti Evropa, po drugi strani pa so najprej še vedno nacionalne države, ki skrbijo za delni nacionalni interes, ne pa za skupnega evropskega. Preprosto povedano, Evropa še nima pri članicah toliko veljave, da bi delale za skupno evropsko dobro, marveč postavljajo predenj vsaka svoj interes.

Zgled

Naš Dušan se gre dolgo dvojno življenje na dveh stolih. V razkošni meščanski hiši ima ljubo in zlato zakonsko ženo, ki mu pere, lika, kuha, ga pozdravi, če kdaj zakuha, na drugem koncu mesta, v ljubkem mansardnem stanovanju, pa ljubico. Lepo, mlado, dolgonogo, z bujnim oprsjem. Za zabavo in zavist, za kratkotrajno ljubezen in gašenje strasti. Doslej možak, kmalu jih bo imel petdeset, še ni telebnil na trda tla in v resničnost se še ni spremenilo staro reklo, da kdor sedi na dveh stolih, prej ko slej pade z obeh, četudi so se noge pod njim pred dnevi že dobro majale.

Zgled

S tovrstno hiperaktivnostjo se Slovenija mednarodni skupnosti namreč ne predstavlja samo kot dinamična mlada država, ki želi dati svoj prispevek k reševanju problemov, pač pa tudi kot država, ki ne ve točno, kaj hoče, ki nekaj bi, hkrati pa tudi ne bi oziroma bi, če ji ne bi bilo treba nič žrtvovati. Ali pa kot država, ki bi rada sedela na dveh stolih hkrati.

Zgled

Še nedavno kmetovanje ni zadoščalo za preživetje. Dopoldne sta hodila v službo, popoldne in ob koncu tedna pa je sledilo delo v hlevu, na njivah, travnikih in v gozdu. Človek težko sedi na dveh stolih hkrati, zato se je družina morala odločiti, kako naprej. Ker so bili vajeni živeti z naravo in se že tako izogibali rabi umetnih škropil ter gnojil, je bila nova usmeritev tako rekoč na dlani. »Ko se je v vasi razvedelo, da se nameravamo ukvarjati z ekološkim kmetovanjem, in na vasi se vse zelo hitro razve, je marsikateri sosed za menoj posmehljivo siknil: bio, bio ...« pripoveduje /.../