NAZAJ

riniti z glavo skozi zid

iti z glavo skozi zid
frazem

na vsak način želeti kaj doseči, trmasto vztrajati 

Zgled

Rodila se je v Kranju (februarja prihodnje leto bo dopolnila 21 let) v znamenju vodnarja. Sem zelo trmasta, nemalokrat rinem z glavo skozi zid. Sem ambiciozna, hkrati pa vedno pripravljena pomagati ljudem, ki pomoč potrebujejo, pravi. 

Če rinemo z glavo skozi zid, pomeni, da na vsak način želimo doseči kaj, kar je težko dosegljivo, da ne popuščamo, da trmasto vztrajamo pri svojem in se ne oziramo na okoliščine ali posledice.

Zgled

Najprej vadite pri nizki, šele nato pri visoki intenzivnosti in najprej obvladajte krajše in nato daljše razdalje. Če vas je že npr. prvi tek v sezoni izčrpal, ste si napravili medvedjo uslugo. Poskušajte s čim manj vadbe doseči kar največji napredek. Ne rinite z glavo skozi zid, upoštevajte svoj delovni ritem in vsestranski razvoj. Več ni vedno tudi bolje.

Če rečemo, da kdo rine z glavo skozi zid, s tem pograjamo njegovo trmo. Če rečemo, naj kdo ne rine z glavo skozi zid, svetujemo, naj ne bo trmast.Frazem je pogost v horoskopih.

Zgled

Tehtnica – Tokrat se boste zares potrudili in več časa namenili domačim. Majhna sprememba, ki bo prinesla zares veliko čudovitih trenutkov. Pri denarju še malo počakajte in ne rinite z glavo skozi zid. Vse bo prišlo ob svojem času!

Tematika
Človek
Značilna raba v besedilu

kdo rine z glavo skozi zid

Zgled

Vse se je dogajalo izjemno hitro. V svoji zaljubljenosti sem rinil z glavo skozi zid, hotel sem se poročiti, čeprav me je mama opozarjala, da je dekle izjemno mlado. Pa nisem poslušal, dva meseca pred njenim 18. rojstnim dnevom sva bila poročena. Potem pa je šlo zelo hitro: otrok in kmalu ločitev. Šele čez mnogo let sem razumel, kaj je mama mislila s tem, da je dekle premlado za poroko. Vidite, tako si človek nabira življenjske izkušnje. Vse moraš poskusiti sam.

Zgledi rabe
Zgled

Pred več kot 50 leti je človek prvič potoval hitreje od zvoka. V naravi je ta fenomen zelo redek. Za trmaste ljudi radi rečemo, da rinejo z glavo skozi zid. Za pilote vojaških letal pa je to pohvala in ne graja, s sodobnimi vojaškimi letali namreč lahko kot za šalo preskočijo v novo razsežnost. Pri tem morajo seveda prebiti zvočni zid.

Zgled

Jaz na splošno nisem trmoglava. Sem vztrajna, ampak ne rinem z glavo skozi zid.

Zgled

Še zadnjo noč pred tekmo si trmasti Mitja, ki rad rine z glavo skozi zid kot najbolj zaletav bik, ni in ni hotel priznati, da ne zmore, da ne gre, da ni superman. Ko je spanec prinesel streznitev, pa je moral dokončno opustiti misli na nastop. Zaradi poškodbe je bil tako prvič v karieri prisiljen opustiti veliko tekmo.

Zgled

Gre za človeka, ki ju doslej niso povezovali z nobeno strujo v stranki. Oba sta tiha, prilagodljiva, poslušna in molčeča moža, ne silita se v ospredje in ne rineta z glavo skozi zid. Preprosto človeka, ki z ničimer ne bosta moteča.

Zgled

Verjamem, da so ljudje v svojem bistvu dobri, nisem zamerljiva, hitro odpuščam in imam rada z ljudmi dobre odnose. Če se česa lotim, sem pripravljena vložiti veliko energije in nimam navade vreči puške v koruzo, ampak raje rinem z glavo skozi zid, če se mi zdi potrebno.