NAZAJ

priti z dežja pod kap

iti z dežja pod kap
frazem

priti s slabega na še slabše 

Zgled

Da so begunci s severa Malija prišli z dežja pod kap, priča tudi dejstvo, da večina prišlekov ob prihodu v taborišče ni imela večjih zdravstvenih težav, kmalu po namestitvi pa se je njihovo zdravstveno stanje drastično poslabšalo. Vse mednarodne donatorje zato pozivajo, naj poskrbijo za neprekinjeno pomoč, s katero bodo lahko v taborišču vzdrževali vsaj minimalni humanitarni standard.

Če pridemo z dežja pod kap, pomeni, da zaradi spremembe, s katero želimo izboljšati svoj slab ali neprijeten položaj, pridemo na še slabše. 

Zgled

V soboto sem se umaknila iz morastega ozračja najinega doma k očiju. Malo mi je bilo hudo, ker čez vikend ne bom mogla oprezati za Gregorjem in si zagotoviti nekaj hipcev (lažne in namišljene) sreče, vendar je bilo dobro vsaj to, da sem se znebila maminih vrtajočih, obsojajočih in očitajočih pogledov. Posvetilo se mi je, da mi zameri, ker sem takšna zaradi sprememb v njenem življenju. Seveda sploh ni res, ampak mami si pač to domišlja. K očiju sem prišla z dežja pod kap. Maša se z dojenčkom nikakor ne znajde, oči pa je tako grozno neroden, da gre še meni na živce. 

Tematika
Dejavnost in bivanje
Značilna raba v besedilu

kdo pride z dežja pod kap

Zgled

Večina mož in fantov je tista leta v Kanadi prišla z dežja pod kap. Velika recesija je povzročila, da se skoraj brezposelni priseljenci niso bili v stanju niti vrniti domov.

Zgledi rabe
Zgled

Pred nekaj desetletji je bilo drugače, saj smo uživali več svinjskega mesa. Zaradi priporočil, da je govedina bolj zdrava, smo ga v prehrani omejili, kar je bila slaba zamenjava. Lahko bi zapisali, da smo prišli z dežja pod kap, saj je svinjska mast v primerjavi z lojem lažje prebavljiva. Vsebuje manj nasičenih maščobnih kislin in ima tudi znatno nižje tališče, da jo zlahka oslinimo in pogoltnemo ter tudi brez težav prebavimo.

Zgled

Tako zaželene in toliko pričakovane poletne dejavnosti so namreč praviloma stresne ali celo skrajno stresne. To pomeni, da v času dopustov, ko gre za stres, praviloma večina ljudi pride z dežja pod kap, na kar se seveda odzove tudi naše zdravje z imunskim sistemom vred. Saj iz svoje izkušnje poznate znano zgodbo: komaj pridete na dopust, že dobite herpes, nadlego, ki jasno priča, da se je stanje vašega imunskega sistema poslabšalo? Kaj vam govori ta zgodba, sploh če je vaša? Očitno to, da dopust ni zmanjšal stresnosti vašega življenja, ampak jo je povečal.

Zgled

Pod samostanom imajo manjši vrt z vrtninami, trtami in sadnimi drevesi, predvsem pa veliko trave, ki jo je bilo treba pokositi in sem nekako prišel z dežja pod kap. Doma stalno kosim, potem pa grem v samostan, da bi preživel dan brez mobitela in računalnika, pa spet kosim.

Zgled

Kitara ga je spremljala povsod, še posebej pa ga je vleklo v tujino. Ob prvi priložnosti je odšel, kmalu pa ugotovil, da je prišel z dežja pod kap, da je vendarle lepše biti muzikant doma.

Zgled

Ko se je leta 1985 črnomaljska knjižnica iz neprimernih prostorov v stari hiši na Gričku preselila v Dijaški dom, je bilo približno tako, kot bi prišla z dežja pod kap. S preselitvijo namreč že takrat niso rešili skoraj nobene težave, z leti pa so se le še namnožile in povečale.