NAZAJ

priti na svoj račun

frazem

znajti se v ugodnem, koristnem položaju

Zgled

Danes, jutri in v nedeljo bodo obiskovalci Bleda res lahko prišli na svoj račun, saj se obetajo športne, zabavne in kulturne prireditve v dvoranah in na prostem.

Če pridemo na svoj račun, pomeni, da se znajdemo v položaju, ki je za nas dober, ugoden, koristen, ki je v skladu z našimi željami, pričakovanji ali potrebami.

Zgled

Ljubitelji džeza bodo spet prišli na svoj račun sredi maja, ko se bo na Primorskem odvijal že 11. festival Jazz Cerkno. 

Frazem je pogost, ko govorimo o športu.

Zgled

Dobra tekma je bila. Gledalci so prišli na svoj račun, saj so spremljali z obeh strani odprto igro, na koncu so videli še našo zmago.

Tematika
Dejavnost in bivanje
Značilna raba v besedilu

kdo pride na svoj račun

Zgled

Upokojenci in študentje bodo prišli na svoj račun z ugodnimi cenami s ponudbo v zadnjem hipu (last minute).

ljubitelji česa, gledalci, navijači, otroci ... pridejo na svoj račun

Zgled

Tudi ljubitelji športa in rekreacije bodo prišli na svoj račun. Imajo kar osem teniških igrišč, igrate lahko golf, namizni tenis, različne igre z žogo, minigolf, lahko balinate, kolesarite, jahate in se sprehajate.

Zgledi rabe
Zgled

Tu pridejo na svoj račun tudi najmlajši smučarski junaki. Na voljo je namreč ločena družinska proga, otroški smučarski svet s čarobno preprogo in otroško vlečnico, še večji nasmeh na obraz malčkov pa privabijo dežela Yabaa Dabba Doo, svet dinozavrov in trampolin Kreischi.

Zgled

Vmes se bomo nemara domislili še kakšne akcije, namenjene otrokom, da bodo tudi ti prišli na svoj račun.

Zgled

Zgodba v predstavi Nariši mi backa pa je zelo podobna zgodbi v znameniti knjigi Mali princ. Tako bodo prišli na svoj račun vsi ljubitelji Malega princa, lutk in oddaje Zajec Dolgouhec in prijatelji.

Zgled

Tokrat bodo prišli na svoj račun vsi tisti, ki so nam v preteklih mesecih pisali, da objavljamo premalo vojnih prispevkov.

Zgled

Ljubiteljice savn boste prišle na svoj račun v Sauna Parku, kjer se boste po vroči sprostitvi lahko zatekle v ledeno jamo s snegom.

Zgled

Starejši otroci bodo lahko, če bodo hoteli, pri tem sodelovali v novoletni ustvarjalnici. Njihovi starši bodo prišli na svoj račun ob 18. uri, ko bo v kulturnem domu ponovitev koncerta ob 30-letnici šaleškega folklornega društva Koleda.

Zgled

Slovenski ljubitelji avtomobilizma so danes spet prišli na svoj račun na gorsko-hitrostni dirki v Ilirski Bistrici.

Zgled

Tukaj bi lahko prišel na svoj račun tudi slovenski turizem, vendar nobena od slovenskih državnih ustanov ali turističnih agencij ni pomislila na to.

Zgled

Ljubitelji zelenjave in sadja bodo v teh vročih poletnih dneh zagotovo prišli na svoj račun, saj je izbor pester.