NAZAJ

pomesti pod preprogo

pometati pod preprogo
frazem

namenoma prikriti, zamolčati

Zgled

Izgubljene oporoke – problem, ki ga želi vrh sodstva pomesti pod preprogo.

Če kaj pometemo pod preprogo, pomeni, da to namenoma prikrijemo ali zamolčimo, saj želimo, da se o tem ne govori. Običajno gre za kaj slabega, težavnega ali spornega.

Zgled

Gre za to, da je danes oče v vaših očeh prav gotovo lahko največji človek, toda do njega gotovo čutite neke vrste jezo, ko se vživite v dogodke iz otroštva ali podoživite rane iz mladosti, ki jih niste nikoli resnično zacelili, jih »razčistili«, temveč ste jih zgolj pometli pod preprogo, češ, je pač bilo, kar je bilo.

Protipomenka

Tematika
Dejavnost in bivanje
Značilna raba v besedilu

kdo pomete pod preprogo kaj

Zgled

Ko sem igral na Nizozemskem, so se mi včasih razpleti nekaterih tekem zdeli sumljivi. Toda njihov odziv na tovrstne zadeve je drugačen, oni ne želijo sramotiti lastnega prvenstva. Nizozemci so raje zadeve pometli pod preprogo. Reševali so jih med seboj, ne prek medijev. Njihovo vodilo je bilo: zakaj bi se nam morala smejati cela Evropa?

zadevo, afero, stvar, problem ... pomesti pod preprogo

Zgled

Osumljene banke krivde ne zanikajo, skušajo pa problem čim prej pomesti pod preprogo.

Zgledi rabe
Zgled

Argentinska zveza je skušala incident pomesti pod preprogo, a je zdaj vse skupaj prišlo na dan.

Zgled

Počutje: čustev, ki se kopičijo v vas, ne skušajte pomesti pod preprogo. To bi vas prej ali slej utegnilo drago stati.

Zgled

»Tega niti slučajno ne smemo pomesti pod preprogo. Težava se sama od sebe tako ne bo rešila, kvečjemu bo postala še večja,« je dejal predsednik stranke /.../

Zgled

Moji založniki so bili na trnih. Hoteli so še eno vohunsko zgodbo. Tudi moje prijatelje je skrbelo. Vedeli so, da uživam v uspehu. Nisem namreč tiste vrste pisatelj, ki bi neuspeh pometel pod preprogo, češ da je bila knjiga dobra, le bralci niso bili primerni. Pišem zato, da zabavam, in to nadvse rad počnem.