NAZAJ

poka po šivih

frazem

je prezasedeno, prenapolnjeno

Zgled

Preštevilčna populacija je v Sloveniji težava predvsem na področju mačk. Zavetišča za živali od pomladi do jeseni od zasedenosti običajno pokajo po šivih, saj je to čas, ko mačke povržejo mladiče, ki jih po večini nihče noče. Organizacije za zaščito živali sprejemajo veliko klicev za pomoč nikogaršnjim, predvsem pa zavrženim mačkam – še posebej sesnim mladičkom, ki so pogosto brez mamic.

Če kaj poka po šivih, pomeni, da je prezasedeno, prenapolnjeno ali preveč nasičeno, zato postaja premajhno, pretesno.  

Zgled

Vsakodnevno nastaja vedno več zapisov, tudi v papirni obliki, klasični arhivi pa pokajo po šivih. Upravljanje z dokumentarnim gradivom v klasični obliki je zamudno, neučinkovito in neracionalno. Dokumentacija se izgublja in uničuje. Uvedba elektronskega poslovanja in arhiviranja prinaša številne prednosti.

Pomen 2

razpada, se približuje koncu

Zgled

Evropa je namreč zaradi neustrezne ureditve družbe pokala po šivih zaradi razrednih bojev, religioznih spopadov, interne kolonizacije z legitimiranjem monopola nad nasiljem ter mnogih etnocidov v »svojih« vrstah.

Če kaj poka po šivih, se zaradi slabe organiziranosti, nediscipline ali pomanjkanja notranje povezanosti približuje koncu, prenehanju obstajanja.

Zgled

Šele ko so socialistične družbe začele pokati po šivih, so se najprej skozi koncept civilne družbe, pozneje pa tudi skozi politiko začeli boji za izgradnjo nove demokratične družbe.

Tematika
Predmetnost in pojavnost
Količina, mera, stopnja
Značilna raba v besedilu

kaj poka po šivih (od česa, zaradi česa)

Zgled

Vsak je že slišal za gripo, bodisi trebušno ali pa tisto, ki te kuha in trga po kosteh. Ta je del vsakdana zdravstvenih ustanov v zimskih mesecih. Te pogosto pokajo po šivih zaradi poplave pacientov in pomanjkanja zdravstvenih delavcev zaradi okužbe z gripo. Na leto gripa namreč prizadene okoli deset odstotkov prebivalcev Slovenije.

dvorana, zapor, vrtec ... poka po šivih

Zgled

Naši zapori dobesedno pokajo po šivih, saj se za rešetkami iz leta v leto gnete več zaprtih ljudi. Sanje marsikaterega obsojenca oziroma pripornika tako niso le prostost, pač pa tudi lastna zaporniška celica.

Zgledi rabe
Zgled

Marca 2016 je Italija gostila 106.000 prosilcev za azil, marca 2015 67.000 in marca 2014 le 29.000. Mnoge italijanske dežele opozarjajo, da njihove kapacitete pokajo po šivih.

Zgled

Če vprašate pristojne za trženje, bodo ti odgovorili, da bi si želeli kar največ komercialnih vsebin, ker te prinašajo dobiček, če pa vprašate novinarje, je odgovor nekoliko drugačen. Prava mera pa je nekje vmes in variira. Enkrat prednjačijo oglasi, drugič vsebina. December je denimo mesec, ko komercialne priloge in revije pokajo po šivih od nasvetov za nakupe. V poletnih mesecih, ko gredo tudi oglaševalci na počitnice, pa je novinar oziroma urednik komercialnih prilog povečini avtonomen pri pripravi svojih vsebin.

Zgled

Slovenski sprejemni in nastanitveni centri zaradi velikega navala prebežnikov pokajo po šivih.

Zgled

Velik problem še vedno ostaja sezonska omejenost ponudbe. Medtem ko v poletnih mesecih Bovec poka po šivih, v jesenskem in pomladanskem času prevečkrat sameva. V prihodnosti je potrebno delati predvsem na promociji »mrtvih« mesecev.

Zgled

Svet je poln izprijenosti, nemorale, vojn, zverinstva, lenobe, sebičnosti in kar je še teh negativnih drž, pa se je prebivalstvo vseeno namnožilo na sedem milijard in planet že poka po šivih. Kako bi se prebivalstvo šele namnožilo, če bi bili vsi moralni, strpni, miroljubni, prijateljski, pridni, solidarni in kar je še teh pozitivnih drž.

Zgled

Polfinalni oder šova Slovenija ima talent bo ponovno pokal po šivih od pevskih talentov, v zadnji avdicijski oddaji pa smo dočakali tudi zadnji žirantski zlati gumb.

Zgled

Tudi zaradi tega na tem mestu ni odveč vprašanje, kaj se danes, ko svet poka po šivih zaradi krivic, dogaja s starim dobrim rokom. Če kdo, potem bi se rokerji morali odzvati na novo nelagodje, ki se je v zadnjem desetletju zaradi čedalje bolj sistematičnega kršenja pravic poveznilo tudi čez Evropo.

Zgled

Mnogo možnosti za zaposlitev je tudi v akademski in sferi in na področju umetnosti. Mesto kar poka po šivih zaradi domačih in tujih študentov in kar nekaj Slovencev je našlo službo v akademskih vodah.

Zgled

V bojazni, da bi utegnila padati huda toča, je v petek pozno popoldne na stotine Mariborčanov umaknilo svoje avtomobile pod streho. Tisti, ki nimajo domače garaže, so se zapeljali na pokrita parkirišča bližnjih nakupovalnih centrov, ki so zato pokala po šivih.

Zgled

Za pribežnike, ki prihajajo iz Afrike, Azije in Bližnjega vzhoda (največ jih je iz nemirne Sirije), je cilj Zahod, a tudi njihove vmesne postaje počasi pokajo po šivih od begunskega navala.