NAZAJ

pogledati skozi prste

gledati skozi prste
frazem

namerno spregledati napake, pomanjkljivosti 

Zgled

Bil je reven in tako predrzen, da je prišel k meni in me prosil, naj mu na izpitu pogledam skozi prste, ker bo v nasprotnem primeru izgubil štipendijo. Nisem mogel storiti nekaj proti moji vesti. Vrgel sem ga, toda dal sem mu priložnost, da popravi. 

Če komu pogledamo skozi prste, pomeni, da namerno spregledamo njegove napake, pomanjkljivosti ali slabosti, da mu popuščamo oziroma smo do njega prizanesljivi. 

Zgled

Pazite tudi na svojo kartico zdravstvenega zavarovanja – če jo nekomu daste, prodate ali posodite, kazen ni majhna: od 1000 do 5000 evrov. Tudi zastaviti je ne smete ali uporabiti tuje kartice. Kaznovan bo tudi zdravnik ali zdravstveni delavec, ki vam bo pogledal skozi prste, če boste brez kartice ali če boste uporabljali tujo.

S frazemom pogosto označimo popustljivo ravnanje sodnikov, učiteljev, policistov.

Zgled

Noč je preživel v zaporu, nato pa že stopil pred sodnika. Ta mu je tudi nekoliko pogledal skozi prste in izrekel le pogojno kazen. 

Tematika
Odnosi
Značilna raba v besedilu

kdo pogleda skozi prste komu

Zgled

»Ne pričakujemo popuščanja ali da bi nam kdo pogledal skozi prste. Nobenega klientelizma ne pričakujemo, samo pošteno oceno za pošteno opravljeno delo. Zmoremo izpolniti vse, kar smo si zadali,« je še dejala ministrica.

sodnik, policist, inšpektor ... pogleda skozi prste

Zgled

Vseeno menim, da so sodniki v prvem skoku Japoncu pogledali skozi prste, za doskok brez telemarka pa je dobil v primerjavi s Primoževim skokom previsoke ocene.

Zgledi rabe
Zgled

Šestdesetletni Richard dobi veliko denarja za svoje filmske vloge, a kljub temu želi, da mu ljudje vrnejo, kar jim je posodil. Tudi lastnemu očetu in stricu ni pogledal skozi prste in se je odločil, da ju bo tožil za 600 tisoč evrov.

Zgled

V policijskih sindikatih opozarjajo, da so bila porušena razmerja, dogovorjena s stavkovnim sporazumom, in da je bil poklic policista ponovno razvrednoten. Vendar ta stavka, ki z manjšo prekinitvijo še traja, nima tako neposrednega vpliva na državljane kot prva, ko je bilo jasno, da so policisti pri manjših prekrških pogledali skozi prste in namesto globe izrekli opozorilo. To se je poznalo tudi v prihodkih državne blagajne.

Zgled

Odkar imam vozniški izpit, tega bo 20 let, so me ustavili vsega skupaj petkrat in mislim, da sem dvakrat prekršek tudi nemudoma plačal. Nikoli mi niso pogledali skozi prste. Policisti voznike, ki vozijo vinjeni, prijavijo sodniku za prekrške, tam pa se zadeve ustavijo.

Zgled

Elitno smučarsko šolo sicer letno obiskuje okoli 110 fantov in 50 deklet. Potencialnim smučarskim prvakom na šoli kaj posebej ne gledajo skozi prste, čeprav imajo možnost izbire že pri samem programu. Ponujajo jim štiriletni trgovski ali leto dni daljši gimnazijski program, slednji pa omogoča poznejši študij na univerzi oziroma visoki šoli.

Zgled

Bolj kot kritike smuči pa so ji šle v nos govorice, da se v prvem smuku v Lake Louiseju ni držala pravil FIS in bi jo morali diskvalificirati (bila je 2.). Največja tekmica in zmagovalka drugega smuka /.../ jo je namreč obdolžila, da je na prvem smuku skrivaj zamenjala vložke za čevlje, za kar bi jo moral kontrolor FIS /.../ diskvalificirati. Slednji naj bi ji pogledal skozi prste, kar pa je odločno zanikal.