NAZAJ

pljuniti v roke

frazem

začeti delati

Zgled

Pred letom in pol so se mladi v Dobju odločili, da ustanovijo Klub mladih. Občina Dobje jim je obljubila prostor za mladinsko sobo v kletnih prostorih stare osnovne šole. Mladi so zagnano pljunili v roke, prebili kletno okno in pozidali vhod. Vlili so ploščo, naredili oder, napeljali električno napeljavo, pred tednom dni pa še prizidali nadstrešek. V bodoči mladinski sobi so pustili prvotno obokano obliko, vhod pa krasi nova kamnita škarpa.

Če pljunemo v roke, pomeni, da se prizadevno in zagnano lotimo kakega dela.

Zgled

Približno tri tedne časa imate za dokončanje vsega, kar leži na vaši mizi in za kar prej niste imeli časa. Energije za to vam ne manjka, pljunite v roke!

Pomen 2

potruditi se, dokazati se

Zgled

Prepričana je, da se je morala zaradi znanega priimka še bolj dokazovati, še bolj pljuniti v roke. Še vedno zavzdihne, kadar se spomni iskanja službe in vseh tistih, ki jih je poklicala.

Če pljunemo v roke, pomeni, da se pri kaki dejavnosti potrudimo ali dokažemo svojo sposobnost, primernost.

Zgled

Tekmovalci bodo letos morali še bolj pljuniti v roke kot v prejšnjih sezonah.

Tematika
Dejavnost in bivanje
Značilna raba v besedilu

kdo pljune v roke

Zgled

Stane, Jure in Branko žanejo vse pohvale, ker so naredili igrala za otroke ob Marentičevi ulici. Pa sploh ne gre za aktiviste Društva prijateljev mladine, ampak za krajane, ki so zavihali rokave, pljunili v roke in se lotili dela: brez dolgotrajnih sestankov, brez prošenj za denarno pomoč, brez jamranja in stokanja, da ta družba nima posluha za najmlajše.

pošteno, krepko pljuniti v roke

Zgled

Da bo delo na njivi opravljeno, bodo morali tekmovalci kar pošteno pljuniti v roke.

Zgledi rabe
Zgled

Ko je bila po drugi svetovni vojni naša (in še kakšna) domovina porušena, so ljudje pljunili v roke, začeli odstranjevati ruševine in jo obnavljati. In ljudje so – za božje čudo – to storili brez kakršnegakoli zunanjega kredita.

Zgled

Nič za to, saj so tu obetavni trgi v Vzhodni Evropi in na Balkanu, kjer se še najdejo solidna podjetja, zanimiva za prevzeme in prebivalstvo, ki je za višji standard pripravljeno pošteno pljuniti v roke.

Zgled

Povsem zmotno je mišljenje tistih, ki mislijo, da bo z vstopom v EU konec vseh podobnih težav. Če hočemo mladi državi zagotoviti svetlo prihodnost, bomo morali sami pljuniti v roke ter pošteno in pridno delati.

Zgled

Potoži bratu in sestri, povej jima svoje težave in nočne more, prosi ju, naj te podpreta, naj ti pomagata, kjer le moreta. Ti pa moraš na drugi strani res pljuniti v roke (tako se reče, ni ti treba pljuniti zares, ker se ne spodobi) in tam, kjer se boš odločila, pokazati kar se da dobre rezultate.

Zgled

Ker pa ne bi radi držali križem rok, smo tudi pri Hopla pljunili v roke.

Zgled

Da bo delo na njivi opravljeno, bodo morali tekmovalci kar pošteno pljuniti v roke.

Zgled

»Krepko bomo morali pljuniti v roke, da bomo popravili vse zamujeno,« pravi predsednica /.../