NAZAJ

pihati na dušo

popihati na dušo
frazem

govoriti kaj pohvalnega, izkazovati pozornost in naklonjenost

Zgled

Zgodilo pa se je še nekaj nepredvidenega. Erazem se je do ušes zaljubil v dekle tamkajšnjega vinogradnika. Čeprav je bil znan po tem, da je rad dekletom pihal na dušo, je šlo tokrat za resno ljubezen. Od tistega časa naprej je vse pogosteje hodil na lov v Vipavsko dolino. Nosil ji je različna darila, začel pa je pisati tudi pesmice. 

Če komu pihamo na dušo, pomeni, da mu govorimo kaj lepega, pohvalnega, da mu izkazujemo pozornost in naklonjenost, da mu laskamo, navadno z nekim posebnim namenom.

Zgled

Danes vidim, da je moje poslanstvo še vedno veliko. Vinske kraljice smo ustanovile Klub vinskih kraljic, ker nas čaka naloga Slovencem pihati na dušo in jih prepričati, da so naša vina najboljša. Zlasti ko bodo na trg prišla vina iz EU, se slovenski ljubitelji vin ne smejo dati preslepiti, da so tuja vina boljša od naših.

Frazem je pogost v horoskopih in besedilih o partnerskih odnosih. 

Zgled

Samski: Izbranki vaše duše boste znali pihati na dušo.

Protipomenka

Tematika
Odnosi
Značilna raba v besedilu

kdo piha na dušo komu (s čim)

Zgled

Nekdanja haitska prva dama je med kampanjo volivcem pihala na dušo predvsem z obljubami končanja koruptivne prakse dosedanjih vlad, pogosto gluhih za potrebe obubožanega prebivalstva, več kot polovica katerega je prisiljena preživeti z manj kot dolarjem na dan.

Zgledi rabe
Zgled

Nekdo vam bo vztrajno pihal na dušo in vas hotel pridobiti na svojo stran. Glede na nedavno slabo izkušnjo z njim bo najbolje, da ga že na začetku postavite na realna tla. Želja po čustveni avanturi bo prevladala zdravo pamet.

Zgled

Pridobiti kupca na svojo stran je pač pravilo številka ena, kako priti do njega, pa druga zgodba. Nekateri poskušajo z različnimi slogani, ki pa so že bolj ali manj zlajnani, spet drugi pihajo kupcem na dušo z najrazličnejšimi ugodnostmi, tudi cenovnimi popusti.

Zgled

»V nečem si gotovo še posebno dober,« pravim. Vem, da mu piham na dušo, mu laskam, ga skušam zvabiti iz njegove lupine in sem zato sama sebi zoprna, po pravici povedano, odvratno se mi zdi.

Zgled

On: Vse preveč boste dovzetni za očarljive besede neznanke, ki vam bo venomer pihala na dušo. Mogoče bi bilo bolje, da bi še malo počakali, vendar bo najverjetneje želja po avanturi prevladala zdravo pamet.

Zgled

Rak – Navada je železna srajca, toda v trenutnih okoliščinah jo boste morali sleči. Toda ne skrbite, vseeno se bo vse dobro razpletlo. Osebi, ki vam že nekaj časa vztrajno piha na dušo, kar odkrito povejte, da iz te moke ne bo kruha.

Zgled

Podal se je v Slovenijo, naravnost v njeno prestolnico. Kmalu je spoznal uspešno podjetnico nepremičnin, ji pričel pihati na dušo in se končno z njo tudi poročil.

Zgled

Ona: Ne boste se ravno branili pozornosti prijatelja, ki vam bo več kot očitno pihal na dušo, saj boste tudi vi imeli podobne načrte. Sprejeli boste povabilo na zmenek, zato se na to kar najbolje pripravite.