NAZAJ

narediti medvedjo uslugo

delati medvedjo uslugo
napraviti medvedjo uslugo
frazem

dobronamerno narediti kaj, kar bolj škodi kot koristi

Zgled

Poučili smo vaščane, naj medvedka ne hranijo in božajo, saj bi mu s tem res naredili medvedjo uslugo.

Če komu ali čemu naredimo medvedjo uslugo, pomeni, da z dobrimi nameni ali zaradi nepremišljenosti naredimo kaj, kar se izkaže za slabo ali škodljivo.

Zgled

Pri gradnji prave ekološke hiši pa se kaže pozitiven odnos do narave in okolja že pri načrtovanju in izbiri materialov. Okolju bomo naredili medvedjo uslugo, če bo naš objekt sicer stoodstotno zaščiten pred toplotnimi izgubami, za to pa bodo uporabljeni umetni materiali, za katere že pri proizvodnji porabimo enormne količine energije.

S frazemom pogosto kritiziramo dobronamerno, vendar pretirano skrb za otroke ali neustrezno vzgojo.

Zgled

Sedemdeseta leta so prinesla popolnoma permisivno vzgojo, ki je otrokom do skrajnosti višala toleranco okolice in zabrisala meje med tem, kaj otrok ne more in česa noče. Zamudilo se je torej obdobje, ko se otroku s potrpežljivim socialnim učenjem in tudi s pogojevanjem še lahko postavljajo meje. Ti otroci so bili za svoj nemir nagrajevani, kar se danes kaže kot velika zmota. Preveč popustljiva vzgoja je otrokom naredila medvedjo uslugo.

Tematika
Odnosi
Dejavnost in bivanje
Značilna raba v besedilu

kdo naredi medvedjo uslugo komu/čemu (s čim)

Zgled

Večina šolskih torb je še vedno takšna, da jih šolarji nosijo na ramenih. Te so še vedno najbolj priporočljive, čeprav je treba paziti že na težo prazne torbe. A šolske knjige in druga oprema pogosto tehtajo preveč, da bi jih otrok prenašal na hrbtu. Če jim dodamo še težko torbo, smo naredili šolarju medvedjo uslugo. Upoštevati je treba tudi dolžino vsakodnevne prehojene poti od doma ali postaje do šole.

narediti si medvedjo uslugo

Zgled

Ameriški kriminalec /.../ je pod objavo svoje tiralice na Facebook strani policije v Marylandu zapisal: »Nikoli me ne boste ujeli.« S tem si je naredil medvedjo uslugo, saj so ga policisti na podlagi komentarjev že naslednji dan izsledili in privedli v zapor.

Zgledi rabe
Zgled

Preden se odpravite na počitnice, se ne zanašajte zgolj na to, da se pravkar kupili vse izdelke izbrane sončne linije. Stanje vaših las je namreč treba preveriti pri strokovnjaku. Če boste čakali in lase uredili šele po vrnitvi z dopusta, si boste naredili medvedjo uslugo. Priporočam, da si lase uredite, preden se odpravite na dopust, pri svojem frizerju pa se oglasite tudi kmalu po vrnitvi.

Zgled

V drogerijah lahko kupite tudi posebna rezila, s katerimi si odvečno otrdelo kožo kar porežete. Vendar pozor! Že najmanjša nepazljivost je dovolj, da zarežete globlje in si naredite medvedjo uslugo. Zato vam priporočamo, da vihtenje takšnega rezila prepustite profesionalnemu pedikerju.

Zgled

Gotovo ste ogromno slišali o tem, da si je sredino srečanje v Ljudskem vrtu ogledal tudi predsednik Ruske federacije /.../. Prepričani smo, da je eden od najbolj vplivnih Zemljanov s svojo prisotnostjo ruski reprezentanci želel najboljše, a očitno ji je naredil medvedjo uslugo. Ni dvoma, da so bili Rusi pod predsednikovim drobnogledom še nekoliko bolj nervozni in do neke mere je razumljivo, da so se jim zašibila kolena.

Zgled

Simptomi, značilni za navaden prehlad, lahko dejansko pomenijo prehlad, lahko pa tudi alergijo in nekatere resnejše bolezni. Da se boste lažje odločili, kdaj je pametneje ostati doma, ne pozabite, da ni antibiotika, ki bi pozdravil prehlad, saj ti, kot vemo, ne delujejo na viruse. Če boste vzeli antibiotik in šli prehlajeni v službo, si boste naredili medvedjo uslugo.

Zgled

Takrat so v stranki menili, da je bila njegova izjava velika neumnost, vendar so mu zaradi prejšnjih zaslug ob zamenjavi stali ob strani. Prepričani so, da je s svojimi predlogi stranki naredil medvedjo uslugo. Slaba volja med člani je tudi zato, ker so prepričani, da je s tem predlogom prišel v javnost le zaradi samopromocije.

Zgled

Če boste tokrat molčali, si boste naredili medvedjo uslugo. Bližnjemu povejte, kar mu gre ne glede na morebitno ohladitev odnosov.