NAZAJ

na vrat na nos

frazem

na hitro, brez premisleka

Zgled

Hiša ni bila prenovljena na vrat na nos, temveč postopoma, po potrebah in s treznim premislekom, tako kot nastane pravi dom.

Če kaj storimo na vrat na nos, pomeni, da ravnamo na hitro in nepremišljeno, kar lahko povzroči težave, še posebej, če gre za pomembna dejanja in odločitve.

Zgled

Ena od značilnosti slovenske miselnosti je, da se zakoni sprejemajo na vrat na nos, pri izvajanju pa se pokažejo pomanjkljivosti in dejstvo, da so bile zakonske rešitve premalo domišljene.

S frazemom pogosto negativno ocenjujemo, z njim lahko tudi svarimo pred hitrimi in nepremišljenimi dejanji ali odločitvami.

Zgled

Zame je ključno, da se Taluma ne proda na vrat na nos, saj gre za zelo uspešno podjetje, od katerega mora Slovenija imeti korist. 

Sopomenka

Tematika
Čas in prostor
Značilna raba v besedilu

na vrat na nos

Zgled

Naša stranka ima po mojem mnenju najboljše temelje, kar jih je mogoče imeti. Ima stik z zemljo, stik z najširšo slovensko družbo, manjka pa ji strokovne usmerjenosti v gospodarstvo. Z mojim prihodom se seveda to na vrat na nos ne bo spremenilo. Sam nisem dovolj, potrebnih je še nekaj močnih, zelo strokovnih ljudi z zelo različnih področij.

odločiti se, sprejeti, skočiti, iti, lotiti se ... na vrat na nos

Zgled

Ideje si zapišemo na list, nato pa jih predstavimo še drugim ter jih prosimo za mnenje. Tako bo vsekakor nastala kakovostnejša spletna stran od strani, ki bi se je lotili na vrat na nos brez premisleka.

Zgledi rabe
Zgled

Če nič drugega, so se menjav v občinski upravi lotili preveč na vrat na nos, zato so se stvari začele zapletati.

Zgled

Mislim, da je najbolj pomembno ohraniti mirno kri in ne siliti na vrat na nos v to srečanje.

Zgled

Ko nam je novica prišla na ušesa, smo se na vrat na nos odpravili na Bled pred vrata matičnega urada.

Zgled

Seveda pa bo hujšanje zares učinkovito, če ne boste pozabili na gibanje. Ni treba na vrat na nos začeti redno in intenzivno trenirati, že pol urice vzdržljivostnega športa na dan (tek, kolesarjenje, plavanje), poveča porabo kalorij in napolni vse celice telesa s kisikom.

Zgled

Seveda se za novo obrt ni odločal na vrat na nos, ampak s premislekom.