NAZAJ

na prvo žogo

frazem

na hitro, brez premisleka

Zgled

Za mlade pravijo, da so nestrpni, da reagirajo na prvo žogo in šele nato razmišljajo, kaj je prav in kaj narobe. 

Če kaj storimo na prvo žogo, pomeni, da ravnamo na hitro, nepremišljeno, brez ali s premalo potrebnega razmisleka, tudi prezgodaj ali prenagljeno.

Zgled

Stvari nikoli ne počne na prvo žogo, ampak počasi in vztrajno stremi k tistemu, kar jo zares zanima.

Pogosto s frazemom izrazimo negativno mnenje o stvari, na katero se frazem nanaša. 

Zgled

Nikoli ne delamo glasbe na prvo žogo in tudi nikoli nismo zadovoljni s prvim izdelkom. Vedno eksperimentiramo z vsakim novim albumom in vedno dodajamo nekaj novega, kar potem izpilimo, dokler nismo zadovoljni. 

Tematika
Čas in prostor
Značilna raba v besedilu

na prvo žogo

Zgled

Imate veliko priložnosti, zato morate izbirati. Ne igrajte na prvo žogo, ampak počakajte vsaj toliko, da se ponudijo tri možnosti. Potem lahko izberete tudi prvo, le da se zavedate, da sami odločate. To je pomembno zato, da začutite, kako krojite svojo usodo.

igrati, iti, udariti, verjeti, skočiti, povedati, reči, povedati ... na prvo žogo

Zgled

V življenju sem doživel veliko stvari, prijetnih in neprijetnih, in mislim, da me pravzaprav nič več ne more spraviti iz tira. Poleg tega pa sem človek, ki nikoli ne gre na prvo žogo, če se izrazim v športnem žargonu. Preden kar koli rečem oziroma se odzovem, o tem trezno premislim in se šele potem oglasim.

Zgledi rabe
Zgled

Prezgodaj je to govoriti. Na prvo žogo bi rekel ne, ampak zarečenega kruha se največ poje. Počakajmo do poletja, ko bo glava bolj trezna.

Zgled

Zdi se mi pomembno predvsem to, da bi nehali tako ihtavo, brez razmisleka in na prvo žogo udrihati po vsem, kar nam ni všeč, ni blizu, ni po meri ali okusu.

Zgled

Na prvo žogo, če uporabimo nogometni izraz, najbrž ne skočite.

Zgled

Izdelovalec tiskalnika želi, da se kupec odloča na prvo žogo in izključno na podlagi cenenosti tiskalnika.

Zgled

Tudi kadar pišem sam, veliko razmišljam, ničesar ne naredim na prvo žogo.

Zgled

Za napravo, ki bi ji na prvo žogo težko prisodili naziv telefon, v resnici težko rečem, da je preprosta za uporabo.

Zgled

Ste že kdaj posvetili pozornost svojemu začetku dneva? Vem, na prvo žogo nič takega. Ponavadi ljudje odgovorijo v smislu: Ah, nič posebnega, kakšno povezavo pa ima moj začetek dneva in to, kako vstanem, z mojim dnevom? Si pač nastavim uro, vstanem in grem v službo. Na prvi pogled to drži. Če pa se poglobimo, boste opazili, da je to ključni trenutek dneva in že znani rek pravi: Po jutru se dan pozna!

Zgled

Vse, kar danes sem, sem zaradi svojih zmag in porazov. Danes napake priznam, uspehe pa bolj ponosno slavim. Prej sem bila hitrejša, odločala sem se na prvo žogo, poslušala srce. Zdaj sem nekoliko bolj odrasla, poslušam instinkt, poslušam srce, hkrati pa poslušam tudi, kaj mi govori razum.