NAZAJ

na celi črti

frazem

popolnoma, v celoti, v vseh ozirih

Zgled

Prijatelj vas bo razočaral na celi črti, a mu vseeno lahko ponudite še eno priložnost. Ali pa se vsaj potrudite izvedeti, kaj je vzrok za njegovo obnašanje. Včasih se zdijo stvari na začetku bolj grozne, kot pa so potem v resnici. 

Če rečemo, da se kaj zgodi, dogaja na celi črti, pomeni, da se zgodi, dogaja v celoti, popolnoma, v vseh ozirih in pogledih.

Zgled

Tekma je bila veličastna, izkazali smo se na celi črti in prikazali zares kakovostno odbojko.

Frazem je pogost, ko govorimo o spodrsljajih, izgubah, porazih in podobnih negativnih dogodkih.

Zgled

Mi nismo bogata država z velikimi zalogami zlata ali nafte, nismo vojaško močni, naše največje prednosti so v naravi. Lahko bi bili samooskrbni, a smo pri tem pogrnili na celi črti. Največji adut, ki ga imamo Slovenci, razumemo kot samo po sebi umevnega in z njim zelo grdo ravnamo.

Tematika
Količina, mera, stopnja
Značilna raba v besedilu

na celi črti

Zgled

Razočaranje. Na celi črti. Po vsem, kar se je zgodilo, je težko najti ustreznejši opis dogodkov v Areni Petrol. Podobno kot z nekaterimi potezami na igrišču so naši nogometaši predsinoči razočarali tudi z obnašanjem po tekmi.

pogoreti, pogrniti, spodleteti, odpovedati, razočarati, zatajiti ... na celi črti

razočaranje, poraz, sramota, katastrofa ... na celi črti

Zgled

Olimpija je bila precej boljša ekipa. Vedno so imeli pravi odgovor na vse naše poskuse. Vsekakor so si zaslužili vse tri točke. V petek smo proti Gradcu doma odigrali odlično tekmo, tokrat pa smo odpovedali na celi črti. Ta predstava je bila obupna, popolnoma nesprejemljivo je, da smo naredili toliko napak.

Zgledi rabe
Zgled

Poravnali boste stare dolgove. Dober občutek vas bo motiviral na celi črti. Polni energije se boste podali novim zmagam naproti.

Zgled

Tožnici s tožbo na okrožnem sodišču ni uspelo, a je višje sodišče sodbo razveljavilo in spis vrnilo okrožnemu sodišču, naj še enkrat bolj natančno prouči, kaj se je dogajalo z deklico in kdo je za to odgovoren. Tožnica trdi, da so odgovorni državni organi odpovedali na celi črti v postopku skrbništva.

Zgled

Slabo gospodarjenje na celi črti in pomanjkanje učinkovite državne strategije sta pripeljali do tega, da je nekoč več kot učinkovita »tovarna za kovanje denarja« zdaj zadolžena z več kot 80-odstotnim deležem kapitala.

Zgled

Če ste mislili, da je lepo živeti in da na svetu obstajajo ljubezen, sreča, zadovoljstvo, prijateljstvo, nasmeh in dobra volja, ste se ušteli na celi črti. V teh oddajah vas prepričujejo, da je vse eno samo drvenje v prepad. Katastrofa je pred vašimi vrati ali pa na okenski polici. Sovražnik pa sredi zaliva ali na drugi strani reke.