NAZAJ

mlatiti prazno slamo

frazem

veliko in vsebinsko prazno govoriti

Zgled

Pri tujcih, zlasti Romunih,  je pa tako, da teh davkov ljudje ne plačujejo in je zato to resnično poceni delovna sila. Država pa na tem področju ne naredi nič, že več kot eno leto mlatijo prazno slamo in sestankujejo, kaj bi naredili. Učinka pa ni.

Če mlatimo prazno slamo, pomeni, da veliko govorimo, se veliko pogovarjamo, vendar je naše govorjenje vsebinsko prazno, nesmiselno in brez učinka. 

Zgled

Ne nedavnem posvetu, ki so ga v Novem mestu pripravili državni svetniki z območja Dolenjske, Bele krajine in Posavja, naj bi beseda tekla o razvojnih potencialih občin, v glavnem pa so povprek besedičili o vsem znanih in stokrat premletih večnih temah, kot so avtocesta, železnica, elektrika. Končalo se je tako, kot se za takšne posvete spodobi: udeleženci so prostodušno ugotovili, da so še eno dopoldne mlatili prazno slamo /.../

S frazemom praviloma izražamo slabšalni odnos do ljudi, na katere se frazem nanaša. Raba je pogosta, ko govorimo o politikih, voditeljih.

Zgled

Med ljudmi je splošno razširjeno mnenje, da v našem državnem zboru v glavnem mlatijo prazno slamo in izgubljajo čas, le za sebe pri tem nikoli ne pozabijo poskrbeti. Javnost si je takšno sodbo, ki je za marsikaterega poslanca v resnici krivična, ustvarila na podlagi tega, kar vidi in sliši v medijih in v drugih javnih nastopih naših poslancev, kajti naš parlament je najbolj odprta institucija v državi.

Tematika
Človek
Značilna raba v besedilu

kdo mlati prazno slamo

Zgled

Klepetulja ima močno potrebo po govorjenju in potrebuje poslušanje. Problem je, ker govori veliko in hitro v strahu, da ne bi izgubila besede. Oddalji se od bistva in pogosto mlati prazno slamo. Drugih ne posluša, če je vljudna, ob govoru drugih le molči in čaka na novo priložnost zase.

politiki, poslanci ... mlatijo prazno slamo

Zgled

Ljudje naj vidijo, koga so volili in kako poslanci v parlamentu po cele dneve mlatijo prazno slamo, medtem ko mi delamo za njihov zaslužek!

Zgledi rabe
Zgled

Pri pisanju blogov se moramo držati pravila, da je boljše, če ne napišemo nič novega, kot pa da bi pisali kar tja v en dan. Bralci bodo vedno ocenjevali vsebino z vidika njene zabavnosti, relevantnosti ali pa zgolj uporabnosti v praksi. Če boste mlatili prazno slamo in govoričili tja v en dan, vas bodo bralci hitro spregledali in vaš dnevnik za vedno zapustili.

Zgled

Kdo je kriv, če vladajoča politika ne zna poskrbeti za to, da bi se kaj konkretnega naredilo in da bi imeli uradniki konkretne zadolžitve, ampak raje mlati prazno slamo in zgublja čas z nepomembnimi rečmi.

Zgled

V zadnjem času so tajkuni vedno bolj aktualni. O njih veliko poročajo mediji, zaradi njih tudi poslanci ne morejo na dopust in še kar mlatijo prazno slamo. Kar pa o njih govorijo navadni ljudje, pa bolje, da ne zapišem, ker tega ta papir kljub svoji grobi strukturi verjetno ne bi prenesel.

Zgled

Še nekaj besed o dolžini telefonskega pogovora. Od nekdaj je veljalo, da se v družbi ne pogovarja po telefonu. Če telefon vendar zazvoni, pogovor pa je nujen, ga skrajšajte, kolikor se da. Če ste sami in s pogovorom ne motite drugih, je dolžina pogovora odvisna od vašega občutka o tem, ali je pogovor zanimiv za vašega sogovornika. In nikar ne pustite, da bi o vas mislili: »Spet mlati prazno slamo