NAZAJ

metati polena pod noge

frazem

namerno ovirati, škodovati, povzročati težave

Zgled

Vedno se najdejo posamezniki, ki mečejo polena pod noge in ovirajo proces ne glede na to, kako dobra je ekipa ... Pri nas se nikoli ni zgodilo, da bi komu namerno naredili škodo /.../

Če komu mečemo polena pod noge, pomeni, da ga namerno oviramo pri njegovem delu, mu nagajamo in s tem povzročamo težave ali škodo.Če si mečemo polena pod noge, pomeni, da drug drugemu namerno škodujemo.

Zgled

Doda, da mnoge zelo motijo tudi slabi odnosi v državi, predvsem med politiki, ki nam krojijo usodo. Ti se kar naprej prepirajo, si mečejo polena pod noge, ne sodelujejo, ob tem pa pozabljajo na ljudi in njihove probleme.

Frazem se pogosto pojavlja v horoskopih in besedilih o politiki ter odnosih med sodelavci. Z njim poudarjeno izrazimo škodoželjnost, nevoščljivost in zavist ob uspehu drugih.

Zgled

V Sloveniji ne bi nihče nikomur ničesar privoščil. Ogromno je nevoščljivosti. Jaz se veselim, če so moji prijatelji uspešni, pri nas pa ti v glavnem mečejo polena pod noge.

Protipomenka

Tematika
Odnosi
Značilna raba v besedilu

kdo meče polena pod noge komu

Zgled

Zdaj je on nenadoma tisti, ki zavira stvari in meče polena pod noge tožilcu /.../

metati si polena pod noge

Zgled

Želela bi poudariti samo to, da obstajamo ljudje z različnimi interesi, različnim mišljenjem in različnimi ambicijami. Toda to ne pomeni, da moramo drug drugemu nagajati in si metati polena pod noge. Če drug drugemu že ne privoščimo, si pa pustimo vsaj dihati. 

Zgledi rabe
Zgled

Namesto da bi nam pomagali, nam mečete polena pod noge.

Zgled

Ribi – Ne belite si las, ker vam bodo nekateri znova metali polena pod noge. To bosta samo dokaz in potrditev, da ste na pravi poti do uresničitve cilja. Morebiti ne bi bilo slabo, če bi tudi v ljubezni nekaterim načelom obrnili hrbet.

Zgled

On: Res je, da vam mečejo polena pod noge, vendar se to dogaja zato, ker pri iskanju resnice tudi vi mnogim stopite na prste. Izogibajte se prepirom.

Zgled

S svojim specifičnim znanjem se imenitno dopolnjujeva. Zato sva uspešni. Če bi si ljudje manj metali polena pod noge in bolj sodelovali, bi vsi pridobili oziroma želi boljše rezultate.

Zgled

Zaradi tega je scena bolj povezana in je na njej večja medsebojna solidarnost. Skupine se ne sovražijo in nihče ne meče polen pod noge.

Zgled

Keopsovo piramido v Egiptu je menda dvajset let gradilo sto tisoč mož, ki so se vsake tri mesece menjavali. Kakšna sloga!!! Nas pa je samo dva milijona in si mečemo polena pod noge.

Zgled

Saj jo sovraži in jo želi uničiti. Neprestano ji meče polena pod noge in ji greni življenje.

Zgled

Predvsem pa ne razumem, da strokovnjaki staršem, ki si prizadevajo, da bi svojega otroka šolali blizu doma, mečejo polena pod noge, namesto da bi jim pri njihovem prizadevanju stali ob strani.

Zgled

Moški in ženske smo ustvarjeni, da gradimo skupaj svet, ne pa da drug drugemu mečemo polena pod noge in se oviramo pri realizaciji ali da tekmujemo med sabo.

Zgled

Predvsem zato, ker smo Slovenci v stanju tudi sebe zelo ovirati in si metati polena pod noge, kakšno stvar zatolči, še preden sploh lahko nastane.