NAZAJ

metati pesek v oči

frazem

namerno zavajati, prikrivati resnico

Zgled

Vse skupaj je farsa, občina zavaja javnost in ji meče pesek v oči

Če komu mečemo pesek v oči, pomeni, da ga zavajamo glede česa, da namerno povzročamo nejasnosti, da ravnamo tako, da kdo nima prave predstave o čem, da se ne sooča z resnico.

Zgled

Sodobni avtomobili so prijazni do okolja. Za to so poskrbele nove tehnologije za manjšo porabo goriva in čistejši izpuh. A ne gre si metati peska v oči: vse to na koncu plačajo kupci. 

Če rečemo, naj sebi ali drugim ne mečemo peska v oči, svetujemo, naj bomo odkriti, naj priznamo in sprejmemo resnico oziroma naj se ne sprenevedamo.

Zgled

Tehtnica – Nikar si ne mečite peska v oči, kajti okoliščine vam niso pisane na kožo. In zakaj tega nočete priznati niti sebi? Na čustvenem področju se boste znašli med dvema ognjema. Pazite, da se ne boste spet opekli. 

Tematika
Odnosi
Značilna raba v besedilu

kdo meče pesek v oči komu

Zgled

Vodnar – Nesmiselno je, da si še naprej mečete pesek v oči. Zaradi tega vaše težave ne bodo nič manjše, ampak zelo verjetno precej večje.

metati si pesek v oči

metati pesek v oči ljudem, javnosti ...

Zgled

Ljudem meče pesek v oči, ko trdi, da se je brezposelnost zmanjšala, ker vedno več brezposelnih dosega pokojninsko starost in jih zaradi tega ne vodijo več v statistiki brezposelnih.

Zgledi rabe
Zgled

Oven – Zakaj ste prepričani, da morate vedno kazati dobro voljo, čeprav ste nezadovoljni? Nesmiselno je, da mečete pesek v oči tako sebi kot drugim. Denarne težave bodo po eni strani velike, a po drugi na srečo le kratkotrajne.

Zgled

Ne smemo si metati peska v oči. Prvi dve tekmi nismo dobro odigrali.

Zgled

Slovenske ceste so v lanskem letu zahtevale kar 79 življenj manj kot leta 2007, kar direktor uprave uniformirane policije /.../ pripisuje izboljšani cestni infrastrukturi, uvedbi vinjet in s tem preusmeritvi prometa na avtoceste ter novemu zakonu o varnosti v cestnem prometu. Kljub temu pa si policisti glede varnosti v prometu ne mečejo peska v oči. »Na cestah je umrlo preveč ljudi. Vsako tretjo smrtno prometno nesrečo je povzročil vinjen voznik, vsako drugo pa prehiter voznik,« je povedal /.../

Zgled

To, kar se dogaja v parlamentu, je katastrofa. Postlali so si tako, kot jim najbolj ustreza. Nam volivcem pa tako ali tako samo mečejo pesek v oči. Volilni sistem, ki so ga sprejeli, je prava tragikomedija. Mislim, da bi bil večinski volilni sistem še najboljši.

Zgled

Ne smemo pa si metati peska v oči, da bomo čez noč prišli iz štale v hale.

Zgled

Igrali smo proti najboljši reprezentanci naše skupine. S tem si ne želimo metati peska v oči, toda takšna je realnost.